Ook een stammenstrijd houdt Jur Rademakers niet tegen op zijn weg naar de top

Inwoner van Valkenswaard wil binnen jaar op hoogste top van elk continent hebben gestaan

Hij stond sinds december al op de top van Mount Vinson op Antarctica en de Aconcagua in Argentinië. De komende maanden volgen ook de Mount Everest, Mount Denali, de Elbrus, de Carstensz Pyramid en de Kilimanjaro. Mede-eigenaar van WeProduce Jur Rademakers hoopt eind november de eerste Nederlander te zijn die in een jaar tijd op de hoogste top van elk continent heeft gestaan. 

7 Summits 1 Year We Produce

Als Jur slaagt in zijn helse uitdaging, dan behoort hij tot een zeer select groepje bergfanaten. Tot dusver waren er wereldwijd slechts acht die erin slaagden de missie te volbrengen. De eerste vraag die in veel mensen vermoedelijk zal opkomen, is waarom? Waarom zou je dit willen?


“Ik hou ervan dat ik iets moet doen of laten om ergens te komen. Dat heb ik ook met ondernemen”, verklaart Jur thuis in Valkenswaard. “Ik heb, denk ik, de prikkel nodig van

ergens naartoe leven. Als het in mijn leven wat rustiger wordt, mis ik uitdaging. Dat hoeft niet per se iets fysieks te zijn. Dat kan ook gelden op ondernemersvlak. Voor mij is het een soort persoonlijke ontwikkeling.”

Dat hij de hoogste top van alle zeven continenten wil beklimmen, is natuurlijk niet zomaar een ideetje. Jur houdt van bergen, houdt ervan in de bergen te zijn. Dat doet hij al sinds zijn jeugd. Samen met zijn ouders en broer ging hij vroeger vaak op vakantie naar de bergen. “We hadden altijd een doel: we willen naar die ene berghut toe. Ik heb in Zwitserland bijna alle hutten wel gezien. Later ben ik een cursus bergbeklimmen gaan doen. Zo ben ik verdergegaan.”


Hoewel zijn één jaar lange expeditie op zijn zachtst gezegd een helse toer is, is het voor hem vooralsnog gemakkelijk op te brengen. Dat zit hem in de talloze bijzondere ervaringen die hij tijdens zijn tochten opdoet, weet Jur. “Het gaat me niet alleen om de bergen, maar ook om het bezoek aan de zeven continenten en de beleving die je daar hebt.”


Soms is de voet van de berg bereiken al een uitdaging op zich, weet hij. “Om bij de Carstenz Pyramid te komen, moet je zeven dagen door de jungle trekken. Daar heeft een aantal stammen ruzie met elkaar. Gelukkig kennen we een Belg die een goede relatie heeft met de stamhoofden. Hij kan ons erdoorheen loodsen. Lukt dat niet, dan vliegen we met een helikopter over de jungle heen naar de voet van de berg, maar dat zou ik jammer vinden.”


Daarna is de berg zelf vanzelfsprekend de grootste barrière denkbaar. Op zeer uiteenlopende manieren, zoals de kou, de weg naar de voet van de berg, de uitdagingen op de flank van de berg, noem maar op. Toch hebben alle zeven toppen een aantal dingen gemeen. Jur: “Een berg beklimmen is teruggaan naar de basis en overleven. Het is simpel leven. Je moet ervoor zorgen dat je genoeg eten en drinken hebt. Je bent echt met het moment bezig. Het is een enorme fysieke en mentale uitdaging.”

Daarom is het volgende deel van de uitdaging voor hem een vraagteken. Gaat hij het redden om binnen twee weken zowel de majestueuze Mount Everest als de meedogenloze Mount Denali te beklimmen? “Op de Everest verlies je vijf tot tien kilo lichaamsgewicht. Daar moet je van herstellen om weer normaal te kunnen functioneren.”


Dat er maar twee weken zit tussen de beklimming van beide reuzen, heeft te maken met het seizoen, legt Jur uit. “Zeker voor Denali geldt dat ik die voor juni moet hebben beklommen. Het is een superkoude en serieus zware berg, zeker als je net naar de Everest bent geweest.”

In de sportschool zorgt de potige Brabander ervoor dat hij fit blijft. Ook volgt hij een speciaal dieet, daarbij begeleid door een diëtiste. Verder is hij druk met alle voorbereidingen van zijn expedities: het regelen van vliegtickets, hotels, materiaal, de financiën, het vinden van sponsors et cetera.


Intussen probeert hij tussen expedities in zijn spannende leven zo ontspannend mogelijk te leiden. De als programmeur geschoolde ondernemer werkt dan voor zijn drie bedrijven en leeft verder zijn gewone sociale leven. Jur is sowieso graag thuis. “Ik heb een gezin, dan is het niet altijd even gemakkelijk om weg te gaan voor een expeditie.” Tussendoor gaat hij daarom ‘gewoon’ met zijn vriendin en dochter op vakantie.

Op 17 of 18 november hoopt Jur op de top van de Kilimanjaro in Tanzania te staan. Dan zit het jaar van de Grote Uitdaging er zo goed als op. Op 23 november vorig 2019 stapte hij op het vliegtuig naar Chili voor zijn expeditie naar de top van Mount Vinson op Antarctica. De beklimming van de Kilimanjaro wordt een heel bijzondere onderneming.


“Mijn vader en mijn beste vriend gaan mee. Misschien ook mijn broer en nog een aantal andere mensen. We gaan met een groep van vijftien man de top proberen te bereiken. Iedereen wordt begeleid met sport en voeding. Het is een heel serieus traject en iedereen die meedoet moet dit ook echt willen. De beleving met die groep gaat heel intens zijn.”


Het mooiste moment zal niet op de top van de reus van Afrika zijn, maar juist aan de voet van de koninklijke berg. Daar wacht zijn dochtertje op hem. “Dat zou een supervette afsluiting zijn. Dat lijkt me heel bijzonder. Maar eerst die andere bergen nog.”

Nieuws en foto’s over Jurs expedities zijn te vinden op de website 7summits1year.com.